Gäst
Logga in

Värnamo Moduldagar 2024 , Januarimötet

 

 

Detta år blev det ett alternativa VModul möte. Då det börjar fylla på i träffkalendern i Sverige så beslutade vi för att köra ett mindre koncept detta år.

Vi satte ett tak på detta FREMO möte till max 18 personer. Lokalen bestämdes till vår egen i Värnamo och modulerna skulle vara VMJF medlemmar samt någon / några inbjudna moduler beroende på anmnälningarna som kom in.

Gästande deltagare kom från bl.a tyskland, Borås och Norrköping.

 

Träffen bestämdes till Epok 4 ( åren 1697 -1990)

Leif H fick uppdraget att rita layouten , vi kan säga att vi maxade utrymmet i lokalen . T.om en hatthylla / klädhängre fick monteras ner för att det skulle gå att ta sig förbi. Stefan Fjällemark fick uppdraget att göra trafikspelet.
Hallen fylldes med några vanliga stationer med möjlighet till tågmöten , men framförallt fanns det industerier och lastplatser.

 

Spelet krävde hela 11 st personer som lokförare , och 4 st som tjänstemän.

 

Ett glatt gäng med hjärtlig stämning, skratt och tillfälliga stresspåslag pga tågförseningar, fordonshaveri, utspårningar, personalbrist - ja helt enkel ett miniatyrens Sverige när det gäller järnvägen.

 

Vissa bilder lånade med tillstånd av KMJ

 

Vid tangenterna 

Fredrik Pettersson 

 

 

En av deltagarnas referat från träffen ( Thomas Gross Berlin Tyskland)

Kort vistelse i Vandalernas rike!

 

Sammanfattning:
Mitt tredje besök hos mina svenska hobby kolleger har präglats av en mycket roligt trafikspels upplevelse i en väldig vänskaplig och lugn atmosfär. Absolut inte min sista träff!


-NEJ, de svenska hobby vänner är inga Vandaler. (Vad detta betyder återkommer jag senare med.) Tvärtom, återseende och välkommande var av samma vänliga slag när jag senast besökte "Värnamo Moduldgar“ förra året.

2024 årets träff var av ett lite mindre koncept än tidigare,  och anordnades bara på lördag och söndag 27. och 28. januari i Värnamo. Träffen genomfördes i Värnamo Modelljärnvägsföreninges (VMJF) egen lokal.
Banan färdigbyggdes på fredag eftermiddag och var klart ganska snabbt beroende på att de flesta moduler redan fanns på plats. Bara få inbjudna moduler måste monteras in i banan.

Det var inte bara tidsramen som var kortare än valigt, antal deltagerna var också begränsat. Träfflokalens storlek var helt enkelt inte tillräkligt stor för hur många medspelare som heslt. Den där utrymme utnyttjades ju maximalt kan man nog säga. Det fanns t.o.m ett hål i väggen till granrummet med järvägsspår rakt igenom. Om detta har anlagts speciellt för träffens behov? Det vet jag faktiskt inte!
Linjen var enkelspår mellan magasinen Göransberg och Malmberga,  mellanliggande stationer för tågmöten var Kristineberg, Habbo och Mariefred.
Vidsträkta industrispår anslöt till huvudlinijen med mycket trevlig växlingstrafik. Järnvägsnättet trafikerades mellan kl. 06:00 och kl. 18:00
med en liten konstpaus high-noon modelltid. Stefan Fjällemark svarade för tidtabellens och trafikpselets planering. Han lyckades med att utdela alla uppgifter bland de 22 lokförartjänster ( 11 tjänster före och efter kl.12) så att ingen medspelare kände det tråkigt. Han klassificerar tjänsterna i 3 kategorier beroende på uppgifternas svårighet. Rälsbusspendeln t. ex. den räknas till kategori 1. Deltagarna uppskattade bl.a. de ökade antal tjänster i klass 3 jämfört med tidigare träffar.

Totalt körde vi hela 4 trafikspel i dessa 1 och 1⁄2 dagarna. Intensivt och roligt järnvägsspel för alla!

På morgonarana kunde man få en liten frukost om så önskades. Det fanns ingen brist på kaffee heller över hela helgen. För lunch och kvällsmat körde vi helt enkelt till en av de många restauranger i eller stax utanför Värnamo. Det finns bra med ställen med bra mat för moderater priser (Javisst, i Sverige!),  Värnamoborna ibland träff detltagarna kände väl till dom bästa.

På söndag efter lunchtid var det redan dags för att säga hej-då. Nedmontering och packning gick så snabbt som på fredag. Slutligen så  hade jag gott om tid för ett besök på Vandalorum. En konst- och kulturcentrum utanför Värnamo. Dess namn har anknytning till medeltidens befolkning som kallas – just det –Vandaler och som sägs har varit bosatt i de här trakterna av Sveas- och Götas- rike en
gång i tiden. (Tack Johann Sjöö för förklaringen).

Tack till alla vänner inom VMJF och deras gäster för en väldig lyckosam helg i ert modellrallar rike!

Vi ses igen 7:e till 10:e  November, när VMJF-Höstträff är aviserad 

 

Stort tack , Med vänliga hälsningar 
Thomas Gross